Onderzoek naar vogels en vleermuizen om makkelijker te isoleren
Publicatiedatum: 12 maart 2025
Vanaf deze maand tot half juli 2025 onderzoeken we hoe het gaat met de vogels en vleermuizen in Alblasserdam. Dit gebeurt vooral in de avond, nacht of vroeg in de ochtend. De meeste onderzoeken zijn vanaf half mei. De resultaten helpen om huizen en andere gebouwen makkelijker te isoleren en renoveren.
Goed voor isolatie en renovatie
We vinden het belangrijk dat inwoners hun huizen goed kunnen isoleren of renoveren, maar ook dat we de natuur beschermen. Vogels en vleermuizen zijn belangrijk voor balans in de natuur. Bijvoorbeeld omdat ze insectenplagen voorkomen, bloemen helpen groeien en zaden verspreiden. Bij het isoleren van spouwmuren kunnen hun nestplekken en verblijfplaatsen kapot gaan. Daarom zorgen we voor genoeg andere passende plekken voor deze dieren zodat hun leefgebied behouden blijft.
De resultaten van dit onderzoek gebruiken we voor het opstellen van een ‘soortenmanagementplan’. Met dit plan beschermen we planten, dieren en de biodiversiteit. Ook kunnen we hiermee verschillende werkzaamheden uitvoeren om te verduurzamen. Het plan is nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Die vergunning maakt isoleren en renoveren makkelijker, want jij hoeft dan geen eigen onderzoek meer te doen als je je spouwmuur wil isoleren.
Oranje hesjes, fietsen en meetapparatuur
Het ecologisch adviesbureau Ecoresult doet het onderzoek. De medewerkers dragen oranje hesjes met reflectiestrepen. Op de hesjes staat “Ecologisch onderzoek” en het Ecoresult-logo. De onderzoekers hebben een (vouw)fiets bij zich en meetapparatuur, zoals een verrekijker en een batdetector (voor vleermuizen). Soms schijnen ze met een ledlamp op daken of gevels, maar alleen als dat echt nodig is.
Wat onderzoeken we?
In Alblasserdam onderzoekt Ecoresult hoe het gaat met huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen. Het onderzoek naar huismussen is al begonnen. Daarna volgen de andere dieren. Elk dier heeft een andere aanpak nodig:
- Huismussen nestelen vaak onder dakpannen en zijn actief in de ochtend. De onderzoekers beginnen daarom vroeg.
- Vleermuizen worden onderzocht na zonsondergang en voor zonsopkomst.
- Gierzwaluwen nestelen in groepen bij elkaar. De onderzoekers lopen of fietsen veel op en neer door de buurt om de nesten te vinden. Ze komen daardoor soms een aantal keer langs dezelfde huizen.