In het FD: Bouw stadswarmtenet Drechtsteden in volle gang
Publicatiedatum: 30 december 2024
In het artikel in het Financieele Dagblad doet de regio Drechtsteden een dringende oproep aan het Rijk meer te investeren in het warmtenet. Het aanleggen van het warmtenet in heel Nederland ligt stil. Maar niet in de regio Drechtsteden. De gemeenten bouwen door aan een regionaal stadswarmtenet, al gaat dit niet zonder slag of stoot.
Voor het verminderen van CO2 moeten er landelijk jaarlijks zo’n 50.000 tot 80.000 aansluitingen aan het warmtenet bij komen om de klimaatdoelen te behalen. Momenteel ligt het aantal op 20.000. In tegenstelling tot andere delen in Nederland staat het aanleggen van het warmtenet in de regio Drechtsteden niet stil. Toch gaat het niet zonder slag of stoot.
‘Een goede samenwerking, doorzettingsvermogen en een beetje geluk’ is het geheim, aldus Joey Reedijk, programmamanager energietransitie in de regio Drechtsteden. Momenteel ligt er al een warmtenet dat 7.500 woningen voorziet. Afgelopen zomer werd er een nieuwe leiding onder de rivier Beneden-Merwede getrokken om Sliedrecht op het warmtenet aan te sluiten. Het aantal aansluitingen bedraagt 12.000, maar de ambitie is om naar 60.000 woningen te gaan in 2050.
Het is essentieel dat het Rijk meer subsidie moet uittrekken voor warmte-infrastructuur. Wanneer iedereen overstapt op een warmtepomp, moet het stroomnetwerk nog verder uitgebreid worden waardoor de maatschappelijke kosten fors op zullen lopen. Meer warmtenetaansluitingen kunnen de kosten drukken, daar moet wel de ruimte voor zijn.
“Als het Rijk niet met meer steun komt, dan wordt het een stuk lastiger om dit warmtenet verder uit te breiden”, zegt wethouder Energie in Dordrecht Tanja de Jonge (GroenLinks). Dankzij een subsidie kon een bewoner uit Sliedrecht voor 500 euro overstappen. Maar particuliere huiseigenaren die nu een warmtenetaansluiting willen krijgen niet zo’n aantrekkelijk bod – de kosten kunnen zelfs oplopen tot 8.000 euro. Daardoor dreigt het warmtenet in de Drechtsteden van een geslaagd voorbeeldproject te veranderen in een project dat stil komt te staan.
Meer weten over de lobby voor energietransitie? Lees hier het vorige persbericht.