Hardinxveldse ondernemers gaan voor ‘groen’ met energiecoöperatie

Publicatiedatum: 24 maart 2025

"Ons uiteindelijke doel is energieneutraliteit voor heel Hardinxveld-Giessendam." Met de oprichting van de Energiecoöperatie Hardinxveld-Giessendam bundelen ondernemers hun krachten in een duurzame samenwerking. Samen wekken zij energie op, slaan het op en delen het, met als doel het elektriciteitsnet beter te benutten en energiegebruik efficiënter in te richten. Voorzitter Peter Huizer en penningmeester Jan van Hunniek vertellen in dit interview over hun ambities.

Tijd voor actie

“Het idee van zo’n coöperatie ontstond enkele jaren geleden door de Green Deal Verduurzaming bedrijventerrein Nieuweweg”, vertelt Peter. “Ook hierin werkten lokale ondernemers samen aan duurzaamheid. We schaften zonnepanelen en laadpalen aan. En spraken al snel over onderling energie delen. Maar dat kan niet zonder een energiecoöperatie. Toen zijn we in actie gekomen.”

Netcongestie was een van de belangrijkste aanleidingen voor het initiatief. “Daarvoor waarschuwden we twee jaar geleden al. Maar veel ondernemers zagen toen nog geen noodzaak. Dat is nu wel anders”, zegt Jan. Peter vult Jan aan: “Door de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet kunnen bedrijven soms geen stroom terugleveren of extra energie afnemen. Er zijn ook plannen voor een nieuw bedrijventerrein in Hardinxveld. Maar voor die panden is amper 80 ampère stroom beschikbaar.”

Energiecoöperatie Hardinxveld-Giessendam
Op de foto: luchtfoto van bedrijventerrein in Hardinxveld-Giessendam

Brede betrokkenheid

De problemen gaan op voor alle ondernemers in de gemeente. Brede betrokkenheid was daarom het uitgangspunt bij het opzetten van de coöperatie. “Inmiddels zijn ongeveer 60 bedrijven benaderd om mee te doen, meer dan 20 reageerden al positief. Ook hebben we op elk terrein een contactpersoon bereid gevonden, die de belangen van de ondernemers vertegenwoordigt. We hadden ongeveer een jaar uitgetrokken om iedereen erbij te betrekken. Maar dat lukt nu misschien wel vóór de zomer. Dat geeft vertrouwen,” zegt Jan.

Op de foto: het bestuur Energiecoöperatie Hardinxveld-Giessendam
Op de foto: het bestuur Energiecoöperatie Hardinxveld-Giessendam, v.l.n.r. Jan van Hunnik, Marina den Hartog, Peter Huizer

Draagvlak creëren en kennis uitwisselen

De energiecoöperatie bestaat officieel pas vier weken, maar achter de schermen is er al maanden hard aan gewerkt in samenwerking met Krijn Ratsma van de Energieke Regio. Peter: ”Er is veel overlegd en kennis uitgewisseld. Met de gemeente Hardinxveld, omliggende gemeenten, Stedin, de provincie en regionale organisaties zoals Werkgevers Drechtsteden en Federatie Ondernemersverenigingen Drechtsteden. Voor ondersteuning van het bestuur is er ook contact geweest met Stichting Stimular, en met Park Trust voor het benaderen van ondernemers.

Energiestromen in beeld

”De komende maanden onderzoeken we hoe energie-uitwisseling én -opslag het beste georganiseerd kan worden. De energiestromen op de verschillende bedrijventerreinen worden ook in kaart gebracht.” Dit wordt gedaan met de simulatietool Digital Twin. De tool laat zien waar energie wordt opgewekt en verbruikt, en laat ook zien waar overschotten en tekorten zijn. ”Zo wordt energie slim en zo efficiënt mogelijk verdeeld.”

Overzicht van aangesloten bedrijventerreinen
Op de foto: overzicht van aangesloten bedrijventerreinen

Zonne- en windenergie

De twee kijken ook naar ander duurzame oplossingen, zoals de opslag van zonne-energie in batterijen. ”Er sluiten straks ook twee grote zonnevelden aan bij de coöperatie. Daar liggen kansen. In een batterij of accu kan overdag opgewekte energie worden opgeslagen, die tijdens piekmomenten ingezet kunnen worden.” Daarnaast wordt er ook gepraat over andere vormen van verduurzaming zoals waterstofproductie en windenergie.

Grootse ambities

De energiecoöperatie barst van ambitie. Jan: ”Ons uiteindelijke doel is een energieneutraal Hardinxveld-Giessendam, waar we lokaal evenveel duurzame energie opwekken en verbruiken. Dat zou niet alleen het elektriciteitsnet ontlasten, maar zorgt ook voor een stabiele en onafhankelijke energievoorziening voor bedrijven.”

Stap voor stap richting de toekomst

Voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. Peter: ”We hebben een concreet stappenplan voor de komende twee jaar. Ondertussen zorgen we ervoor dat nóg meer bedrijven aansluiten. Gisteren heb ik nog een presentatie gehouden op het bedrijventerrein De Blauwe Zoom. Er was veel enthousiasme. Jan: ”We hopen hiermee onze gemeente én andere regio’s te inspireren. Onze samenwerking laat zien dat gezamenlijk verduurzamen niet alleen nodig is, maar ook haalbaar en voordelen brengt voor iedereen.”

Een blik op het stappenplan:

  • Meer gebruikersdata ophalen en analyseren.
  • Bepalen en samenstellen van energie- en groepsprofielen.
  • Onderzoek naar het aansluiten van zonneparken.
  • Oprichten van een energieplatform.
  • Bepalen op welke stroomlussen er een groepstransportovereenkomst kan worden afgesloten.
  • Ontwikkelen van een Masterplan Hardinxveld, met verdere investeringen zoals een Energiemanagementsysteem (EMS).