Het warmteprogramma
Start opstellen Warmteprogramma
In 2021 hebben wij als gemeente Hendrik-Ido-Ambacht samen met de regio Drechtsteden de Transitievisie Warmte opgesteld. In dit document hebben wij vastgesteld hoe wij onze gemeente aardgasvrij gaan verwarmen. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest, zowel maatschappelijk als technisch. Het is goed om kritisch naar de Transitievisie Warmte te kijken. De Transitievisie Warmte wordt in 2025 vernieuwd en omgezet naar het Warmteprogramma. Dit Warmteprogramma krijgt vervolgens iedere vijf jaar een nieuwe versie.
Hoe wilt u geïnformeerd en betrokken worden?
De gemeente wil graag weten hoe u geïnformeerd en betrokken wil worden bij de overgang naar aardgasvrij. De vragenlijst is nu gesloten. De resultaten van deze enquête worden later op deze pagina gepubliceerd.
Wat staat er in het Warmteprogramma?
In het Warmteprogramma komt in grote lijnen de aanpak te staan hoe woningen en gebouwen aardgasvrij worden gemaakt. Hierin leest u welke aardgasvrije oplossing per buurt de voorkeur heeft en wat de overstap voor u betekent. Ook leest u in welke buurt(en) de gemeente de komende 10 jaar gaat beginnen met het opstellen van een plan om de buurt aardgasvrij te maken.
…
Hoe en met wie wordt het Warmteprogramma opgesteld?
Iedere gemeente in Nederland is verplicht om een warmteprogramma te hebben. De gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht hebben ervoor gekozen om dit gezamenlijk aan te pakken en eind 2025 de warmteprogramma’s af te hebben. Het opstellen van het warmteprogramma gebeurt in nauwe samenwerking met de woningcorporaties, warmtebedrijf HVC en netbeheerder Stedin. Ook nemen we hierin mee hoe inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over de uitvoering van het Warmteprogramma geïnformeerd willen worden.
..
..
Hoe worden inwoners betrokken bij het Warmteprogramma?
Iedere gemeente stelt een communicatie- en participatieplan op voor het informeren en betrekken van inwoners en ondernemers bij het Warmteprogramma. Inwoners krijgen de mogelijkheid via een enquête aan te geven hoe zij in de toekomst betrokken willen worden bij de uitvoering van het Warmteprogramma.
In het Warmteprogramma komt de voorkeursoplossing per wijk te staan, maar een gedetailleerde plan per wijk komt in een wijkuitvoeringsplan te staan. Bewoners worden actief betrokken zodra de gemeente in een wijk of buurt begint met het opstellen van zo’n plan
…
Wie besluit over het Warmteprogramma en wanneer?
Als het concept Warmteprogramma klaar is, ligt het zes weken ter inzage. U kunt het dan digitaal bekijken en erop reageren. De inzagetermijn wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke pagina in het huis-aan-huis blad en de website. Na deze periode neemt het college van B&W een besluit. De besluitvorming is naar verwachting eind 2025 afgerond.
Wat is de planning van het Warmteprogramma?
Terugkijken
Oktober – november 2024
Wat?
- Terugblik op de warmtetransitie, waar staan we nu ten opzichte van de Transitievisie Warmte uit 2021?
- Uitgangspunten Transitievisie Warmte evalueren en aanpassen waar nodig.
Waarom?
De afgelopen jaren is er veel progressie geboekt op allerlei vlakken binnen de warmtetransitie. We krijgen een steeds beter beeld van wat de aardgasvrije voorkeursoplossing is voor welke wijk. Daarom is het goed om terug te kijken en de benodigde aanscherping toe te passen.
Wie?
De gemeente werkt in deze fase in co-creatie samen met de woningcorporaties, netbeheerder Stedin en warmtebedrijf HVC.
Afwegen
November 2024 – maart 2025
Wat?
- Verscheidende afwegingscriteria waaronder de laagste maatschappelijke kosten worden gebruikt om de aardgasvrije voorkeursoplossing per wijk te bepalen.
- De volgorde van het aardgasvrij maken van wijken wordt bepaald.
Waarom?
We krijgen een steeds beter beeld van wat de beste aardgasvrije oplossing is voor welke wijk. Daarom is het goed om opnieuw kritisch te kijken naar de aardgasvrije voorkeursoplossing per wijk.
Wie?
De gemeente werkt in deze fase in co-creatie samen met de woningcorporaties, netbeheerder Stedin en warmtebedrijf HVC.
Betrekken
Januari – april 2025
Wat?
- De gemeente stelt een communicatie- en participatieplan op voor het betrekken van haar inwoners bij de verdere uitvoering van de warmteprogramma’s.
- Inwoners krijgen de mogelijkheid om door middel van een enquête aan te geven hoe zij in de toekomst verder betrokken willen worden.
Waarom?
De aardgasvrije voorkeursoplossing per wijk wordt in het warmteprogramma vastgesteld, maar gedetailleerde plannen worden gemaakt in het wijkuitvoeringsplan. Zodra de gemeente in een wijk of buurt start met het uitvoeringsplan worden de bewoners hier actief bij betrokken.
Wie?
De gemeente vraagt haar inwoners mee te denken hoe zij betrokken willen worden in de uitvoering van de warmteprogramma’s.
Vaststellen
April – november 2025
Wat?
- Wanneer alle fasen zijn doorlopen wordt het concept warmteprogramma ter inzage gelegd aan alle inwoners.
- Na de zienswijze periode besluit het college van B&W over het warmteprogramma.
Waarom?
De aardgasvrije voorkeursoplossing per wijk wordt in het warmteprogramma vastgesteld, maar gedetailleerde plannen worden gemaakt in het wijkuitvoeringsplan. Zodra de gemeente in een wijk of buurt start met het uitvoeringsplan worden de bewoners hier actief bij betrokken.
Wie?
De gemeente legt het programma ter inzage aan alle inwoners, zodat zij hierop kunnen reageren. Het college van B&W neemt daarna een besluit.