Bodemisolatie

Als er genoeg ruimte onder de vloer is, adviseren wij altijd om te kiezen voor vloerisolatie. Bodemisolatie is echter een goede optie als de kruipruimte te laag is en als deze vochtig is.

Met bodemisolatie zorg je er namelijk voor dat het condensatiepunt verschuift tot in of onder het isolatiemateriaal. Dit heeft tot gevolg dat de kruipruimte droger wordt en er minder vochtige lucht de woning in komt. Bovendien zal door de bodemisolatie minder kou uit de grond naar de vloer stralen. De ruimte tussen de bodemisolatie en de vloer moet wel altijd voldoende geventileerd worden, hierdoor blijft er altijd (koude) lucht langs de onderkant van de vloer stromen.

Vloer- en bodemisolatie worden regelmatig door elkaar gehaald. Bij bodemisolatie breng je een materiaal aan op de bodem van de kruipruimte. Bij vloerisolatie wordt het materiaal rechtstreeks tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Heb je niet voldoende ruimte voor vloerisolatie? Dan raden wij aan om te kiezen voor bodemisolatie.

Soorten kruipruimte isolatie

Een bodemisolatie voorkomt verdamping vanuit de bodem en zorgt er daarnaast voor dat de warmte in de kruipruimte behouden blijft (dit is afhankelijk van de mate van ventilatie). Vocht condenseert in/tegen de onderzijde van de bodemisolatie en hierdoor daalt de relatieve vochtigheid boven de isolatielaag. In de basis functioneren alle bodemisolatiematerialen hetzelfde. De volgende materialen worden veel toegepast:

 • Kunststof parels/chips/schelpen;
 • Isolatiematrassen (bodemhygrolatie);
 • Natuurlijke schelpen;
 • Bodemfolie.

De keuze voor het type materiaal is met name afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte. We houden daarvoor de volgende hoogtes aan:

 • Lager dan 30 centimeter: isolatieparels (bodemisolatie);
 • 30 tot 45/50 centimeter: isolatiechips/wokkels of isolatiematrassen (bodemisolatie);
 • Hoger dan 45/50 centimeter: vloerisolatie.

Bodemfolie wordt veel toegepast in combinatie met een vloerisolatie zoals thermoskussens of een prestatiefolie.

Van deze materialen is de natuurlijke schelp een bijzondere. Deze werd in het verleden veel toegepast, maar tegenwoordig een stuk minder. Alle overige materialen zullen namelijk meestijgen met het waterpeil, maar dat doet de natuurlijke schelp niet. Stijgt het waterpeil te hoog, dan zal de schelpenlaag de werking verliezen. Bovendien is een kruipruimte voorzien van natuurlijke schelpen erg lastig toegankelijk, vaak lastiger dan bij de andere materialen.

Is er een vergunning nodig?

Voor het isoleren van de bodem is geen vergunning nodig. Indien je in het bezit bent van een monument is het verstandig om eerst even navraag te doen bij de gemeente.

Kosten

De kosten voor bodemisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals het type isolatiemateriaal, de isolatiedikte en de bereikbaarheid van de kruipruimte.
Kijkende naar de meest toegepaste materialen kan je denken aan de volgende kosten voor bodemisolatie:

 • Bodemisolatie met echte schelpen kost circa € 30,- tot € 40,- per vierkante meter vloeroppervlak (isolatiedikte circa 30 centimeter);
 • Bodemisolatie met kunststof (EPS) isolatiechips kost circa € 20,- tot € 30,- per vierkante meter vloeroppervlak (isolatiedikte circa 30 centimeter);
 • Bodemisolatie met kunststof (EPS) isolatieparels kost circa € 25,- tot € 35,- per vierkante meter vloeroppervlak (isolatiedikte circa 20-25 centimeter);
 • Bodemisolatie met isolatiematrassen (EPS parels ingepakt in een harde PE-folie) kost circa € 25,- tot € 35,- per vierkante meter vloeroppervlak.
  De funderingsranden worden ook dichtgezet met deze isolatiematrassen;
 • Bodemisolatie met een harde PE-folie op de bodem kost circa € 8,- tot € 12,- per vierkante meter, of circa € 5,- per vierkante meter wanneer je dit zelf aanbrengt.
  Door isolatiebedrijven wordt deze harde PE folie veelal toegepast met een vloerisolatie zoals Thermoskussens of een prestatiefolie. De folie zorgt dat vocht tegen de onderkant van de folie condenseert waardoor de luchtlaag boven de folie droger wordt.

Op basis van een gemiddelde tussenwoning met 50 m2 vloeroppervlak zal de prijs circa € 1.250,- tot € 1.750,- bedragen.

Aandachtspunten

Bij het isoleren van de bodem van de kruipruimte zijn er een aantal zaken waar je extra goed op moet letten. Deze aandachtspunten zijn als volgt:

 • Zorg voor goede ventilatie (indien niet voldoende ventilatie in de kruipruimte aanwezig is zullen er ventilatiekokers of ventilatieroosters moeten worden aangebracht);
 • Controleer van tevoren goed of het materiaal waarmee je de kruipruimte wilt isoleren, past bij de hoogte van de kruipruimte;
 • Zorg dat er geen puin in de kruipruimte aanwezig is.

Randvoorwaarden

Om in aanmerking te komen voor bodemisolatie dient de woning aan een aantal randvoorwaarden te voldoen, te weten:

 • De kruipruimte moet toegankelijk zijn;
 • Indien de kruipruimte niet toegankelijk is, kunnen bepaalde materialen ook van buitenaf aangebracht worden;
 • De kruipruimte moet puinvrij zijn (of worden gemaakt);
 • Er moet voldoende ventilatie aanwezig zijn;
 • Afhankelijk van het type materiaal dient er een minimale hoogte van de kruipruimte te zijn. Bespreek dit met de uitvoerende partij. Over het algemeen worden de onderstaande minimale waarden aangehouden:
  • Isolatiechips: hoogte van de kruipruimte circa 30 – 35 cm;
  • Natuurlijke schelpen: hoogte van de kruipruimte circa 30 – 35 cm;
  • Isolatieparels: hoogte van de kruipruimte circa 20 – 25 cm;
  • Isolatiematrassen/folie: hoogte van de kruipruimte minimaal 35 cm (in sommige gevallen zelfs hoger).

Subsidies en Financiering

Vind je bedrijf

Stel ons je vraag

Zelf voorbereidingen treffen

Meet het oppervlakte van je vloer en vermenigvuldig dat met 25 euro, dan heb je een indicatie van de kosten. Is je kruipluik groter dan 50 x 60 cm dan is de toegang goed genoeg. Haal het luik weg en meet de diepte van de kruipruimte onder de constructie. Bij 35 cm of meer gaat bodem isolatie lukken. Je weet dan meteen of er water in je kruipruimte staat. Heb je nog geen kruipluik, dan zal dit aangelegd moeten worden.