Elektrisch koken

Koken zonder gas? Dat is makkelijker dan je denkt! Kies voor een elektrische kookplaat en bespaar direct op je gasrekening.

Ben jij al klaar voor een huis zonder aardgas? Zet vast de eerste stap en kook voortaan op een elektrische kookplaat. Kies uit een inductiekookplaat, keramische kookplaat of een ‘gewone’ elektrische kookplaat. De inductiekookplaat is het zuinigst; hiermee bespaar je het meest op je gasrekening.


 

Waarom een elektrische kookplaat?

De komende jaren gaan alle woningen in Nederland en dus ook in de Drechtsteden-gemeenten van het aardgas af. Misschien duurt het nog even voor jouw huis aan de beurt is, maar je kunt wel zelf vast iets doen! Bijvoorbeeld elektrisch koken. Het is makkelijk, veilig en schoon, én je bespaart gas. Heb je toch al plannen om je keuken te verbouwen? Kies dan direct voor elektrisch koken.

Soorten elektrische kookplaten

Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat is heel zuinig (verbruikt ca. 175 kWh per jaar), en je kunt de temperatuur snel regelen. Bovendien is de inductiekookplaat veiliger dan gas omdat de kookplaat niet zo heet wordt en er geen vlam is waar je je aan kunt branden. Ook handig: een inductiekookplaat is supersnel schoon te maken. Een inductiekookplaat detecteert of er een geschikte pan op staat. De kookzone gaat pas aan als hij een geschikte pan detecteert. Als je een ongeschikte pan op een inductiekookplaat zet, zal de inductiekookplaat geen pan detecteren en niet aanslaan. De bodem van de pan moet magnetiseerbaar zijn om te kunnen gebruiken op een inductiekookplaat.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is een goede keuze als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden, bijvoorbeeld als je een pacemaker hebt. Een keramische kookplaat verbruikt ca. 225 kWh per jaar en is wat trager dan een inductiekookplaat. De kookzones worden heter, en je pannen moeten een perfect gladde bodem hebben. Ben je niet gevoelig voor elektromagnetische velden, dan is een inductiekookplaat een betere keuze.

Elektrische kookplaat

Bij elektrisch koken wordt een gietijzeren plaat van enkele centimeters dik aan de onderkant verwarmd door een elektrische verwarmingsspiraal. Als je op deze warme plaat een pan plaatst, warmt de pan op door warmtegeleiding. Voor een goede warmteoverdracht moet de pan een zo vlak mogelijke bodem hebben. De bodem van de pan verwarmt het voedsel. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat is de minst zuinige variant; deze verbruikt ca. 260 kWh per jaar. De plaat is gemaakt van gietijzer.

Kosten

De kosten van een inductiekookplaat zijn zeer uiteenlopend. De goedkoopste platen kosten circa € 200,- maar de prijs van designmodellen kan oplopen naar € 2.400,-. Gemiddeld genomen kost een inductiekookplaat circa € 600,-. Dit is exclusief een eventueel nieuwe pannenset, aanpassingen aan het huidige keukenblad en de eventueel benodigde elektra-aansluiting. In sommige woningen zal ook de hoofdaansluiting aangepast moeten worden.

Indicatie van de overige kosten:

  • Extra groep aanleggen: € 150,- tot € 500,-
  • Aanpassen keukenblad: € 50,- tot € 150,-
  • Aansluitsnoer: € 20,- tot € 40,-
  • Nieuwe pannenset: vanaf € 40,-
  • Verzwaren hoofdaansluiting: € 250,- tot € 350,-

Aandachtspunten

  • Kies je voor elektrisch koken, dan heb je een extra stroomdraad nodig van de meterkast naar je kookplaat, en een speciaal stopcontact voor de ‘perplex’-stekker van je kookplaat. Je hebt ook meer groepen in je meterkast nodig, of een zwaardere aansluiting. Laat je goed adviseren door een gespecialiseerd bedrijf.
  • Inductiekookplaten werken op basis van magnetisme, wat betekent dat de pannen een magnetiseerbare bodem moeten hebben. Bekijk of je pannen geschikt zijn voor een inductiekookplaat door een magneet in de pan te leggen.
  • Als je een pan langere tijd op een gaskookplaat hebt gebruikt kan de bodem mogelijk vervormd zijn. Dit komt omdat de temperatuur van een gaskookplaat niet altijd gelijkmatig is. Hierdoor kan de pan gaan wiebelen op de inductiekookplaat maar zal meestal nog wel werken. Let wel op met slepen of draaien van de pan, dit kan de kookplaat beschadigen. Als de bodem te erg kromgetrokken is kun je deze beter vervangen door een nieuwe.