Energie opslaan

Met zonnepanelen of een zonneboiler gebruik je de energie van de zon. Deze opgewekte zonne-energie kun je opslaan met een thuisbatterij.

Met een thuisbatterij verbruik je zelf meer van de stroom die je zonnepanelen opwekken. Wat is een thuisaccu precies en is dit iets voor jou?


 
Het zelf opslaan van energie thuis is een boeiende en milieuvriendelijke benadering die niet alleen de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet vermindert, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Hier zijn enkele praktische maatregelen en overwegingen die je kunt overwegen om energie op te slaan in je huis:

Thuisbatterij

Een thuisbatterij wordt gebruikt om elektriciteit op te slaan, zodat het later gebruikt kan worden. Meestal wordt deze opslag gedaan met elektriciteit van zonnepanelen. Je kunt in deze thuisbatterij je opgewekte stroom opslaan voor gebruik wanneer het ’s avonds donker is of op bewolkte dagen.

Wanneer je zonnepanelen op je woning hebt, wek je over het algemeen meer elektriciteit op dan je op dat moment direct verbruikt, vooral overdag wanneer de zon schijnt. Dit overschot aan elektriciteit kan momenteel worden terug geleverd aan je stroomleverancier via de salderingsregeling, waarvoor je een vergoeding ontvangt.

Als je ervoor kiest om dit overschot niet terug te leveren, of als de salderingsregeling in de toekomst verandert, kun je ervoor kiezen om de overdag opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij. Op die manier kun je ’s avonds, wanneer de zon niet meer schijnt, zelf de opgeslagen elektriciteit gebruiken. Hierdoor hoef je minder elektriciteit van je leverancier te kopen.

Echter, op dit moment is de prijs van een thuisbatterij zo hoog dat de kosten niet worden terugverdiend met de besparing op je stroomrekening. Een thuisbatterij wordt interessant zodra de kosten van accu’s lager worden. Dit punt zullen we waarschijnlijk binnen 5 tot 10 jaar bereiken. Dit is mede afhankelijk van de toekomstige verandering in de salderingsregeling.

Warmteopslag

Maak gebruik van thermische energieopslag. Zonneboilers kunnen zonne-energie opvangen en opslaan in warmte, waardoor je het later kunt gebruiken voor verwarming of warm water. Lees op deze pagina meer over zonneboilers.

Tuin en groen

Overweeg het planten van bomen rond je huis. Ze bieden niet alleen schaduw in de zomer, maar verminderen ook de windbelasting in de winter, waardoor de behoefte aan verwarming en koeling wordt verminderd.