Hybride warmtepomp

Wil je je woning duurzaam verwarmen met minder aardgas? Dat kan met een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een betaalbare variant die aangesloten wordt op je bestaande verwarmingssysteem (radiatoren).

Wanneer het buiten te koud wordt, of warm tapwater gebruikt wordt je cv-ketel ingeschakeld om bij te verwarmen. Met een hybride warmtepomp bespaar je ongeveer 70% van je gasverbruik. Een groot deel van het jaar is het bij verwarmen van de cv-ketel niet nodig, alleen als het erg koud wordt, schakelt de cv bij.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is meestal een klein model lucht/water warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt altijd samen met een na verwarmer, zoals een Cv-ketel. Hierdoor wordt een woning verwarmd met twee soorten brandstoffen, zoals elektriciteit en gas. Dit wordt een hybride systeem genoemd. Er zijn verschillende soorten hybride warmtepompen beschikbaar. In bestaande gebouwen wordt vaak de hybride lucht/water warmtepomp gebruikt, maar het is ook mogelijk om de MV-box (ventilatiebox) te vervangen door een ventilatieluchtwarmtepomp/warmtepompboiler.

Is mijn huis geschikt?

De hybride warmtepomp is geschikt voor huizen met matige isolatie. Als je huis al redelijk tot goed geïsoleerd is, kun je direct kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Deze werkt zonder de hulp van een cv-ketel en stelt je in staat om volledig van aardgas af te stappen.

Je hebt twee opties bij het installeren van een hybride warmtepomp: je kunt deze aansluiten op de bestaande cv-ketel of tegelijkertijd met een nieuwe ketel laten plaatsen.

Is er een vergunning nodig?

Voor een lucht/water warmtepomp geldt over het algemeen geen vergunningsplicht, maar er zijn enkele uitzonderingen. In beschermde stad- en/of dorpsgezichten en bij monumenten is vaak wel een vergunning vereist om ervoor te zorgen dat de historische waarde behouden blijft. Daarnaast kunnen gemeentes soms uitzonderingen maken of een meldingsplicht opleggen als de buitenunit van de warmtepomp zeer zichtbaar is vanaf de straat.

Om zeker te zijn of je een vergunning nodig hebt, kun je de vragen invullen op www.omgevingsloket.nl.

Kosten

De kosten voor het plaatsen van hybride warmtepompen kunnen variëren. Dit hangt af van hoe makkelijk het systeem te installeren is en hoe krachtig de warmtepomp is. Over het algemeen liggen de prijzen vaak tussen de €5.000,- en €8.000,-. Dit is voor een volledig geïnstalleerde warmtepomp, exclusief eventuele subsidies en de kosten van een cv-ketel.

Aandachtspunten

Technische ruimte

Er bestaan hybride warmtepompen waarbij bijna alle onderdelen buiten worden geplaatst, en binnen alleen een klein regelkastje nodig is. Andere hybride warmtepompen hebben juist alles binnen, zonder buitenunit. Dit vraagt meer ruimte binnen. Praat hierover met de installateur om te bepalen wat het beste is voor jouw situatie. Denk ook aan de mogelijkheid om in de toekomst volledig van aardgas af te stappen. Sommige hybride warmtepompen kunnen later de cv-ketel vervangen door een boilervat voor warm water. Denk dan na over waar dat vat geplaatst kan worden.

Geluidsdruk en opstelplaats

Vraag de installateur bij het plaatsen van de warmtepomp extra aandacht te besteden aan het trillingvrij opstellen van de binnen- en buitenunit. Trillingen kunnen anders door de constructie van het huis overgedragen worden en zo alsnog voor geluidsoverlast zorgen. Er zijn speciale dempers te koop om de overlast te voorkomen. Twijfel je of jij het geluid vervelend zal vinden? Ga eens luisteren bij iemand die een warmtepomp heeft en kijk hoe jij het geluid ervaart.

Subsidies en Financiering

Vind je bedrijf

Stel ons je vraag

Is het geluid storend?

Vraag de installateur bij het plaatsen van de warmtepomp extra aandacht te besteden aan het trillingvrij opstellen van de binnen- en buitenunit. Trillingen kunnen anders door de constructie van het huis overgedragen worden en zo alsnog voor geluidsoverlast zorgen. Er zijn speciale dempers te koop om de overlast te voorkomen.Twijfel je of jij het geluid vervelend zal vinden? Ga eens luisteren bij iemand die een warmtepomp heeft en kijk hoe jij het geluid ervaart.