Verwarmen en koelen

Het verwarmen van je woning is een grote energieverbruiker in huis: ongeveer de helft van je energieverbruik gaat naar het verwarmen.

En hoe houd je de woning koel in de zomer? Met duurzame verwarming en koeling kun je flink besparen én ben je klaar voor aardgasvrij wonen.

Duurzaam verwarmen

De komende jaren gaat aardgas stap voor stap uit woningen verdwijnen. We stappen dan over op duurzamere verwarming met minder CO2-uitstoot. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, bijvoorbeeld met een warmtepomp of een warmtenet. Maar voordat je huis klaar is voor aardgasvrij en geschikt voor duurzame verwarming, is het belangrijk dat de isolatie in je woning op orde is. Controleer daarom eerst hoe het zit met de isolatie van jouw huis, en isoleer de delen waar dat nodig is.

Warmtepompen

Met een warmtepomp verwarm je je woning zonder aardgas. Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen. Je verwarmt je huis, en als de warmtepomp je cv-ketel volledig vervangt, ook het water voor de keuken en douche. Een warmtepomp is dan ook energiezuinig en heb je minder gas nodig, of kun je helemaal van het gas af.

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Het belangrijkste onderscheid is een volledig elektrische warmtepomp (all electric) en een hybride warmtepomp. Hieronder gaan we kort in op beide varianten.

Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp die samenwerkt je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of als je woning snel moet worden opgewarmd. Je kunt een hybride warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Wil je weten of een hybride warmtepomp een geschikte oplossing is voor jouw woning? Lees op de pagina over hybride warmtepompen hier meer over.

All electric warmtepompen

Een volledig elektrische warmtepomp, ook wel een all electric warmtepomp genoemd, zorgt ervoor dat je woning volledig van het aardgas af kan omdat hij volledig op stroom werkt. Dit type warmtepomp kan alles wat je cv-ketel ook doet; je huis verwarmen én warm water leveren. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Hij heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Wil je weten of een all electric warmtepomp een geschikte oplossing is voor jouw woning? Lees op de pagina over all electric warmtepompen hier meer over.

Warmtenet regio Drechtsteden

Een warmtenet (ook wel stads- of blokverwarming genoemd) is een veelvoorkomende manier om wijken of stadsdelen collectief en op grote schaal van het aardgas af te halen. Met name in wijken waar veel woningen dicht op elkaar staan (hoogbouw) is een warmtenet rendabel. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond. Door deze leidingen stroomt warm water. Het warme water komt door een leiding je woning binnen en wordt naar de meterkast gepompt. Daar hangt een kastje met een warmtewisselaar. De warmtewisselaar verspreidt het warme water door de leidingen in je huis. Zo zorgt het warmtenet voor een warm huis én voor warm water in je keuken of douche. Je hebt daarvoor geen aardgas meer nodig. Let op: word je huis aangesloten op een warmtenet, dan kun je niet meer koken op gas. Je moet je kookplaat vervangen door bijvoorbeeld een inductiekookplaat. Die werkt op elektriciteit.

Lees hier over de voordelen van het warmtenet.

Voor een deel van de wijken in Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht is een warmtenet de beste en goedkoopste optie om van het aardgas af te gaan. Het warmtenet heeft hier de voorkeur van de overheid boven elektrische warmtepompen.

Kijk voor de actuele stand van zaken voor het warmtenet in jouw gemeente op:

Duurzaam koelen

In de zomer staat je verwarming uit, maar kun je juist veel energie kwijt zijn aan het koel houden van je woning. Airco’s zijn grote energie verbruikers. Een duurzame oplossing is goede zonwering, zoals een schaduwdoek of zonnescherm, slim luchten en goede isolatie. Goede isolatie en buitenzonwerking zorgen samen voor 80% minder kans op oververhitting op warme dagen!

Is dat toch niet voldoende, dan kun je ook een ventilator gebruiken, deze gebruikt veel minder energie dan een airco. Heb je een warmtepomp met bodembron? Deze kun je ook gebruiken om je woning te koelen.

Airco’s

Airco’s verbruiken veel stroom en bevatten koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen. Het is daarom af te raden om een airco te installeren. Heb je al een airco of kun je toch niet zonder? Let dan goed op bij je keuze en gebruik hem niet vaker dan nodig.

Tips bij de aanschaf van een airco:

  • Koop geen mobiele airco. Je gebruikt deze veelal op hele warme dagen, maar juist dan helpt het nauwelijks om de temperatuur omlaag te brengen, terwijl het energieverbruik hoog is.
  • Ga voor een koudemiddel met een zo laag mogelijke klimaatimpact. Voor nieuwe mobiele airco’s is een natuurlijk koudemiddel verplicht.
  • Koop je een split-airco? Kies dan een model met energielabel A++ of hoger en een laag energieverbruik. Laat deze ook installeren door een bedrijf met een STEK-logo: dan weet je zeker dat het deskundig gebeurt.
  • Let bij de aanschaf van je airco op het geluid dat de buitenunit maakt. Met een stille buitenunit doe je de buren een plezier