Verwarmen en koelen

Het verwarmen van je woning is een grote energieverbruiker in huis: ongeveer de helft van je energieverbruik gaat naar het verwarmen.

En hoe houd je de woning koel in de zomer? Met duurzame verwarming en koeling kun je flink besparen én ben je klaar voor aardgasvrij wonen.

Duurzaam verwarmen

De komende jaren gaat aardgas stap voor stap uit woningen verdwijnen. We stappen dan over op duurzamere verwarming met minder CO2-uitstoot. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, bijvoorbeeld met een warmtepomp of een warmtenet. Maar voordat je huis klaar is voor aardgasvrij en geschikt voor duurzame verwarming, is het belangrijk dat de isolatie in je woning op orde is. Controleer daarom eerst hoe het zit met de isolatie van jouw huis, en isoleer de delen waar dat nodig is.

Warmtepompen

Met een warmtepomp verwarm je je woning zonder aardgas. Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen. Je verwarmt je huis, en als de warmtepomp je cv-ketel volledig vervangt, ook het water voor de keuken en douche. Een warmtepomp is dan ook energiezuinig en heb je minder gas nodig, of kun je helemaal van het gas af.

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Het belangrijkste onderscheid is een volledig elektrische warmtepomp (all electric) en een hybride warmtepomp. Hieronder gaan we kort in op beide varianten.

Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp die samenwerkt je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of als je woning snel moet worden opgewarmd. Je kunt een hybride warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Wil je weten of een hybride warmtepomp een geschikte oplossing is voor jouw woning? Lees op de pagina over hybride warmtepompen hier meer over.

All electric warmtepompen

Een volledig elektrische warmtepomp, ook wel een all electric warmtepomp genoemd, zorgt ervoor dat je woning volledig van het aardgas af kan omdat hij volledig op stroom werkt. Dit type warmtepomp kan alles wat je cv-ketel ook doet; je huis verwarmen én warm water leveren. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Hij heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Wil je weten of een all electric warmtepomp een geschikte oplossing is voor jouw woning? Lees op de pagina over all electric warmtepompen hier meer over.

Aansluitingen warmtenet Drechtsteden

Een warmtenet (ook wel stads- of blokverwarming genoemd) is een veelvoorkomende manier om wijken of stadsdelen collectief en op grote schaal van het aardgas af te halen. Met name in wijken waar veel woningen dicht op elkaar staan (hoogbouw) is een warmtenet rendabel. Hieronder kun je lezen welke wijken er in aanmerking komen voor een warmtenet.

Warmtenet Dordrecht

In Dordrecht zijn al veel woningen en gebouwen aardgasvrij gemaakt en aangesloten op het warmtenet van HVC. Het warmtenet in Dordrecht is volledig aardgasvrij en heeft twee duurzame warmtebronnen: de slibverwerkingsinstallatie en de e-boiler van HVC. Hierdoor wordt het warmtenet Dordrecht steeds minder afhankelijk van warmte uit afvalverwerking. Voor een deel van de wijken in Dordrecht is een warmtenet de beste optie om van het aardgas af te gaan. De komende jaren wordt het Dordtse warmtenet verder uitgebreid. Op termijn is het voor particuliere woningeigenaren ook mogelijk om aan te sluiten op het warmtenet. De gemeente informeert haar inwoners wanneer dit aan de orde is.

Warmtenet Hendrik-Ido-Ambacht

In Hendrik-Ido-Ambacht zijn de nieuwbouwwijken Straatjes en Laantjes al aangesloten op het warmtenet van HVC. De komende jaren breidt het warmtenet uit richting de wijken Kruiswiel en Oostendam. Ook cultureel centrum Cascade, sportcomplex de Ridderhal, het Baxhuis, het gemeentehuis en zwembad de Louwert worden hierop aangesloten. Voor een deel van de wijken is een warmtenet de beste optie om van het aardgas af te gaan. Het warmtenet van Hendrik-Ido-Ambacht maakt nu nog gebruik van een tijdelijke (gasgestookte) warmtecentrale. Deze wordt later vervangen door een duurzame bron. Hiervoor bestaan meerdere mogelijkheden, zoals het benutten van  de warmte via aquathermie uit het oppervlaktewater van de rivier De Rietbaan. Op termijn is het voor particuliere woningeigenaren ook mogelijk om aan te sluiten op het warmtenet. De gemeente informeert haar inwoners wanneer dit aan de orde is.

Warmtenet Papendrecht

In Papendrecht is een begin gemaakt met de aanleg van het warmtenet. Drie wooncomplexen aan de Constantijn Huygenslaan zijn inmiddels aangesloten op het warmtenet van HVC. Begin 2024 heeft HVC het warmtenet Oostpolder overgenomen van Eneco. Voor een deel van de wijken in Papendrecht is een warmtenet de beste optie om van het aardgas af te gaan. De komende jaren breidt HVC het warmtenet steeds verder uit en legt het onder andere een hoofdtransportleiding aan. Het warmtenet van Papendrecht maakt nu nog gebruik van een tijdelijke (gasgestookte) warmtecentrale. Het plan is om op termijn de warmte uit de aarde te halen. Het kan alleen nog wel een aantal jaar duren voordat deze aardwarmtebron in gebruik kan worden genomen. Op termijn is het voor particuliere woningeigenaren ook mogelijk om aan te sluiten op het warmtenet. De gemeente informeert haar inwoners wanneer dit aan de orde is.

Warmtenet Sliedrecht

In Sliedrecht zijn zo’n 900 woningen (zowel huur als koop) aangesloten op het warmtenet van HVC. Voor een deel van de wijken in Sliedrecht is een warmtenet de beste optie om van het aardgas af te gaan. De komende jaren breidt HVC het warmtenet Sliedrecht steeds verder uit. Nu wordt nog gebruik gemaakt van een tijdelijke (gasgestookte) warmtecentrale, maar dat gaat dit jaar veranderen. Naar verwachting wordt in oktober 2024 het warmtenet Sliedrecht aangesloten op de slibverwerkingsinstallatie van HVC in Dordrecht en daarmee voorzien van duurzame warmte. Hiervoor zijn leidingen onder de rivier nodig. Deze worden in het voorjaar van 2024 aangelegd.

Het plan is om op termijn de warmte uit de aarde te halen. Het kan alleen nog wel een aantal jaren duren voordat deze aardwarmtebron in gebruik kan worden genomen.

Warmtenet Zwijndrecht

In Zwijndrecht is een begin gemaakt met de aanleg van het warmtenet in de wijken Walburg en Kort Ambacht. Wooncomplexen van Trivire en Woonkracht10 worden hier op aangesloten. Diverse woningen (appartementencomplex Koninginnelaan en nieuwbouwwoningen Sumatralaan) zijn de afgelopen jaren al aangesloten. Voor een deel van de wijken in Zwijndrecht is een warmtenet de beste optie om van het aardgas af te gaan. De komende jaren breidt HVC het warmtenet Zwijndrecht steeds verder uit. Nu wordt nog gebruik gemaakt van een tijdelijke (gasgestookte) warmtecentrale. Deze wordt later vervangen door een duurzame bron. Samen met de gemeente onderzoekt HVC welke duurzame bron het meest geschikt is. Op termijn is het voor particuliere woningeigenaren ook mogelijk om aan te sluiten op het warmtenet. De gemeente informeert haar inwoners wanneer dit aan de orde is.

Duurzaam koelen

In de zomer staat je verwarming uit, maar kun je juist veel energie kwijt zijn aan het koel houden van je woning. Airco’s zijn grote energie verbruikers. Een duurzame oplossing is goede zonwering, zoals een schaduwdoek of zonnescherm, slim luchten en goede isolatie. Goede isolatie en buitenzonwerking zorgen samen voor 80% minder kans op oververhitting op warme dagen!

Is dat toch niet voldoende, dan kun je ook een ventilator gebruiken, deze gebruikt veel minder energie dan een airco. Heb je een warmtepomp met bodembron? Deze kun je ook gebruiken om je woning te koelen.

Airco’s

Airco’s verbruiken veel stroom en bevatten koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen. Het is daarom af te raden om een airco te installeren. Heb je al een airco of kun je toch niet zonder? Let dan goed op bij je keuze en gebruik hem niet vaker dan nodig.

Tips bij de aanschaf van een airco:

  • Koop geen mobiele airco. Je gebruikt deze veelal op hele warme dagen, maar juist dan helpt het nauwelijks om de temperatuur omlaag te brengen, terwijl het energieverbruik hoog is.
  • Ga voor een koudemiddel met een zo laag mogelijke klimaatimpact. Voor nieuwe mobiele airco’s is een natuurlijk koudemiddel verplicht.
  • Koop je een split-airco? Kies dan een model met energielabel A++ of hoger en een laag energieverbruik. Laat deze ook installeren door een bedrijf met een STEK-logo: dan weet je zeker dat het deskundig gebeurt.
  • Let bij de aanschaf van je airco op het geluid dat de buitenunit maakt. Met een stille buitenunit doe je de buren een plezier