Warmtenet

Een duurzaam verwarmd huis én warm water met het warmtenet. Klaar voor een aardgasvrije toekomst.

De komende jaren gaat aardgas stap voor stap uit woningen verdwijnen. We stappen dan over op duurzamere verwarming met minder CO2-uitstoot. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, zoals een warmtenet. Een warmtenet (ook wel stads- of blokverwarming genoemd) is een veelvoorkomende manier om wijken of stadsdelen collectief en op grote schaal van het aardgas af te halen.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond. Door deze leidingen stroomt warm water. Het warme water komt door een leiding je woning binnen en wordt naar de meterkast gepompt. Daar hangt een kastje met een warmtewisselaar. De warmtewisselaar verspreidt het warme water door de leidingen in je huis. Zo zorgt het warmtenet voor een warm huis én voor warm water in je keuken of douche. Je hebt daarvoor geen aardgas meer nodig. Let op: word je huis aangesloten op een warmtenet, dan kun je niet meer koken op gas. Je moet je kookplaat vervangen door bijvoorbeeld een inductiekookplaat. Die werkt op elektriciteit.

Waar komt de warmte voor het warmtenet vandaan?

De warmte voor het warmtenet wordt zo veel mogelijk opgewekt uit natuurlijke bronnen. We kunnen tegenwoordig warmte uit de aarde omhooghalen. We halen ook warmte uit afval- en rivierwater. En we gebruiken warmte die vrijkomt bij het verbranden van rioolslib of afval.

Wat zijn de voordelen als je huis kan worden aangesloten op een warmtenet?

1. Je hebt geen kosten meer voor je cv-ketel
Als je huis wordt aangesloten op een warmtenet, heb je je cv-ketel niet meer nodig. Je hebt dan ook geen kosten meer voor reparaties van je cv-ketel of voor het kopen van een nieuwe cv-ketel. Bij een warmtenet zorgt het bedrijf dat de warmte door de leidingen naar jouw huis pompt, dat alles goed werkt. Daar hoef je niet voor te betalen. Het bedrijf zorgt ook dat het kastje in je meterkast het doet.
2. Je hoeft minder te veranderen in je huis
Als je huis wordt aangesloten op een warmtenet, krijg je alleen een kastje in je huis. Dat past meestal in de meterkast. Kies je voor een warmtepomp om je huis te verwarmen, dan heb je flink wat ruimte nodig want het is een groot apparaat. Soms moet je zelfs wat veranderen in je huis om te zorgen dat de warmtepomp past. Dat kan je ook weer geld kosten. Bij een warmtenet heb je dat niet.
3. Een warmtenet is goed voor het klimaat
Als je huis is aangesloten op een warmtenet, dan komen er veel minder vervuilende stoffen in de lucht dan bij een cv-ketel die werkt op aardgas. Je zorgt dus voor schonere lucht en dat is goed voor ons klimaat.
4. Een warmtenet zorgt voor minder overlast op het elektriciteitsnetwerk
Kies je voor een warmtenet in plaats van een elektrische warmtepomp, dan gebruik je geen aardgas meer, maar ook veel minder elektriciteit. Dat is op dit moment een groot voordeel. Het elektriciteitsnetwerk in Nederland is namelijk heel vol. De gemeente vindt het daarom belangrijk dat zoveel mogelijk huizen worden aangesloten op een warmtenet. Zo voorkomen we problemen met het leveren van elektriciteit aan huizen en bedrijven.

Het warmtenet in de regio Drechtsteden

Voor een deel van de wijken in Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht is een warmtenet de beste en goedkoopste optie om van het aardgas af te gaan. Het warmtenet heeft hier de voorkeur van de overheid boven elektrische warmtepompen.

Lees hier meer over ‘Warmtenet oplossing voor overvol elektriciteitsnet’.

Kijk voor de actuele stand van zaken voor het warmtenet in jouw gemeente op:

Komt er in jouw gemeente geen warmtenet? Lees dan over de warmtepomp.

warmte in woning duurzaam drechtsteden