Zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water. Dit warme water kan worden gebruikt als ondersteuning voor de ruimteverwarming of het voorbereiden van warm tapwater.

Meer informatie over de zonneboiler lees op je deze pagina.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboilersysteem biedt ondersteuning aan het bestaande verwarmingssysteem of de warmtapwatervoorziening. Wanneer je kiest om een zonneboiler aan te schaffen, zal er een aparte boiler worden geïnstalleerd in combinatie met zonnecollectoren op het dak. De collectoren zullen de gratis energie van de zon omzetten in warm water, welke vervolgens in een boilervat wordt opgeslagen. Over het algemeen zal de zonneboiler jaarlijks circa 50% van de warmtapwaterbehoefte afdekken. Het bestaande verwarmingssysteem (in de meeste gevallen een cv-ketel) zal het overige op zich nemen.

Op het moment dat de zonnecollectoren worden aangesloten op een bestaand buffervat (bijvoorbeeld van de warmtepomp of een pelletketel) of op een vloerverwarmingssysteem, dan zullen de collectoren ook ondersteuning bieden aan het verwarmingssysteem. Omdat de opgewekte warmte in de collectoren op deze manier beter kan worden benut, is het rendement van de zonneboiler hoger. Het bestaande verwarmingssysteem (cv-ketel, warmtepomp, pelletkachel) zal minder hard hoeven te werken om de woning van warmte te voorzien.

Soorten zonneboilers

Er zijn verschillende soorten zonneboilers op de markt. Er wordt een onderscheid gemaakt in de volgende soorten:

 • Standaard zonneboiler voor warm tapwater:
  Dit is een veelvoorkomend type zonneboiler. Water wordt voorverwarmd voor het warmtapwaterverbruik in de woning (douchen, afwassen, etc.). Het bestaat uit een collector op het dak (circa 3 m2), een circulatiepomp en een voorraadvat. Bij een standaard zonneboiler voor warm tapwater wordt er een vloeistof met antivries gebruikt zodat het systeem ook in de winter kan doordraaien.
 • Cv-zonneboiler:
  Bij de cv-zonneboiler loopt er een tweede warmtewisselaar vanaf de cv-ketel door het voorraadvat. De cv-ketel zorgt er zodoende voor dat het water in het voorraadvat continu op temperatuur wordt gehouden. Een na verwarming na het boilervat is hierdoor niet nodig.
 • Zonneboilercombi:
  Bij dit systeem wordt het door de zon verwarmde water niet alleen gebruikt voor het warme tapwater, maar ook voor het centrale verwarmingssysteem van de woning. Dit betekent dat het systeem intensiever wordt gebruikt en dus ook dat het rendement hoger is (optimaal gebruik van de gratis warmte van de zon).

Soorten collectorsystemen

Naast de verschillende soorten zonneboilersystemen, bestaan er ook een aantal verschillende soorten collectoren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

 • Vlakke plaat collectoren;
 • Vacuümcollectoren;
 • PVT collectoren.

Is er een vergunning nodig?

Er is geen omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnecollectoren als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De zonnecollector moet op of aan een bouwwerk worden geplaatst;
 • De zonnecollector moet bedoeld zijn voor de energie- of warmtevoorziening van het bouwwerk waarop of waaraan het is geplaatst;
 • De collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water, respectievelijk het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet de installatie in het betreffende bouwwerk worden geplaatst;
 • Komt de zonnecollector op een schuin dak, dan geldt dat: de collector niet mag uitsteken, de collector in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst, de hellingshoek van de collector hetzelfde moet zijn als die van het dakvlak waarop het staat;
 • Komt de zonnecollector op een plat dak, dan geldt dat: de collector of het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als dat het hoog is, de hellingshoek van de collector niet meer dan 35° mag zijn;
 • De collector mag niet geplaatst worden bij een monument of in een door het Rijk, gemeente of provincie aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Als je voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden, kun je een zonnecollector plaatsen zonder vergunning. De bovengenoemde voorwaarden gelden ook als je iets (vergunningsvrij) wilt veranderen aan de zonneboiler.

Kosten

De kosten van een zonneboilersysteem zijn per situatie verschillend. Dit is van meerdere factoren afhankelijk:

 • Welk type collector wordt aangeschaft?
 • Hoe groot moet het boilervat zijn?
 • Wat is de leidingafstand tussen het boilervat en de naverwarmer?
 • Kan de zonneboiler makkelijk op het dak geplaatst worden?
 • Etc.

Een installateur kan adviseren welk zonneboilersysteem en welk boilervat het beste bij de woning en het huishouden past. Een indicatie voor het laten plaatsen van een zonneboiler is € 3.800,- tot € 6.500,- exclusief eventuele subsidie.

Aandachtspunten

Als je kiest voor een zonneboiler heb je te maken met een aantal belangrijke aandachtspunten, te weten:

 • Voordat je een zonneboiler aanschaft dien je eerst te controleren of de cv-(combi)ketel geschikt is voor een zonneboiler;
 • Let erop dat de collector niet (of zo min mogelijk) in de schaduw komt te liggen;
 • Plaats het voorraadvat zo dicht mogelijk bij de zonnecollectoren. Voor het voorraadvat is een ruimte nodig van circa 60 centimeter breed en 1,50 meter hoog;
 • Zorg ervoor dat je een systeem kiest met de juiste omvang voor de situatie en houdt rekening met eventuele wijzigingen in de gezinssamenstelling;
 • Het is van belang dat het leidingwerk zo goed mogelijk wordt geïsoleerd (behalve van de waterleidingen);
 • Controleer of er een vergunning nodig is
 • Let bij het plaatsen van een zonneboiler op een schuin pannendak op dat de installateur de waterdichte afwerking van de collector en de dakpannen goed aanbrengt;
 • Let goed op dat je een collector koopt die een voorziening heeft waardoor de glasplaat niet aan de binnenkant kan beslaan.

Veelgestelde vragen

Ik heb stadsverwarming, is het mogelijk om een zonneboiler te installeren?

Technisch gezien is het mogelijk om een zonneboiler aan te sluiten op de stadsverwarming. Het aansluiten van een zonneboiler op stadsverwarming is wel een stuk ingewikkelder en het leidingwerk is vaak veel langer (van het dak naar de meterkast), dan bij een cv-ketel op zolder. Daardoor zijn er extra kosten mee gemoeid wanneer je een zonneboiler wil combineren met stadsverwarming.

Wat is de levensduur van een zonneboiler?

Een zonneboiler heeft over het algemeen een zeer lange levensduur van circa 25 tot 30 jaar of zelfs langer.

Wat bespaar je met een zonneboiler?

In een gemiddeld huishouden gaat 20% à 25% van de totale gasrekening naar het produceren van warm tapwater. Een vuistregel die ook wel wordt gehanteerd is 100 m3 gas per persoon in het huishouden. Bij een zonneboilersysteem kan je rekenen op ongeveer een besparing van 50% tot 60% op de energiekosten voor het warme tapwater. Dit is onder andere afhankelijk van het warmtapwaterverbruik in de woning (aantal bewoners).  Hoe hoger het warmtapwaterverbruik in de woning, hoe  interessanter een investering in een zonneboiler zal zijn. Wanneer de zonneboiler ook wordt ingezet als ondersteuning voor de verwarming, dan zal de besparing een stuk hoger uitvallen.

Gerelateerd

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van zonnepanelen ligt  gemiddeld boven de 25 jaar. En van de nieuwste panelen wordt verwacht dat meer dan 40 jaar meekunnen. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.

Wat als er schaduw op het dak valt?

Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als dit toch onvermijdelijk is, kun je het best kiezen voor micro-omvormers: elk paneel krijgt zijn eigen omvormer om het systeem optimaal te laten presteren.

Blauwe of zwarte panelen?

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Hoe zit het met salderen?

Voor stroom die je aan het net levert, krijg je dezelfde prijs als jij voor stroom betaalt (gemiddeld 22 cent per kWh, prijspeil 2019). Dit heet salderen. Maar hier zit wel een maximum aan. Lever je méér aan het net dan je van het net afneemt, dan mag jouw energiebedrijf voor die ‘extra’ stroom een lager tarief betalen. Dat tarief ligt ongeveer tussen de 3 en 12 cent per kWh, in plaats van de 22 cent per kWh die je via het salderen krijgt. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 10 zonnepanelen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd. Elk jaar krijg je iets minder geld voor de stroom die je aan het net levert. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal.

Wat kosten zonnepanelen en wat levert het op?

Een set van 10 panelen met een vermogen van 3.300 wattpiek) kost  rond de € 4.500 inclusief installatie en omvormer.  De meeste omvormers moeten eenmaal in de leverduur van de panelen worden vervangen, kosten € 500 a € 700. De terugverdientijd ligt momenteel rond de 6 a 7 jaar.

Subsidies en Financiering

Vind je bedrijf