Zonnepanelen

Als het kan op jouw huis, investeer dan in zonnepanelen. De investering verdien je snel terug. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat kopers een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden dan een huis zonder en bereid zijn om er meer geld voor te betalen. Heb je eenmaal zonnepanelen, dan zie je op je app hoeveel je iedere dag hebt opgewekt en verdient. Daar word je blij van!

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen kan een prima eerste stap zijn om te beginnen met het verduurzamen van jouw woning. Hierbij is het wel belangrijk om naar de staat van het dak te kijken. Is de dakbedekking van jouw platte dak ouder dan 10 jaar of zijn jouw dakpannen op het schuine dak ouder dan 50 jaar? Dan kan het verstandig zijn om eerst hier mee aan de slag te gaan. Zonnepanelen hebben namelijk een levensduur van ruim 25 jaar. Vervang dan eerst de dakbedekking en bedenk hierbij of het verstandig is om extra isolatie toe te voegen.

Is de dakbedekking in goede staat? Dan kunnen er zonnepanelen geplaatst worden. Hierbij is het raadzaam om goed naar de (toekomstige) energierekening te kijken. Gaat de keuken binnenkort vernieuwd worden? Dan is het verstandig om alvast rekening te houden met het extra energieverbruik van een inductiekookplaat. Wil je uiteindelijk naar een Nul op de Meter woning (NOM) zonder gasaansluiting? Een (hybride) warmtepomp of een elektrische auto kan het energieverbruik van de woning flink opschroeven. Het is dan verstandig hier alvast rekening mee te houden bij het aanschaffen van de zonnepanelen.

Ben je benieuwd hoeveel zonnepanelen er op het dak van jouw huis passen? En hoeveel geld dat jou kan opleveren? Via de website www.zonnedakje.nl kun je dit bekijken. Vul je adres in en bekijk het rapport over jouw woning. Je ziet dan direct hoeveel ruimte je hebt voor zonnepanelen. Ook op monumenten zijn zonnepanelen vaak mogelijk, maar hebt dan wel een vergunning nodig.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Uiteindelijk hebben ze allemaal het zelfde doel; zonlicht omzetten in elektriciteit. Elk type zonnepaneel heeft echter zijn eigen eigenschappen. De meest voorkomende zonnepanelen zijn:

  • Holokristallijne panelen;
  • Polykristallijne panelen (ook wel Multi kristallijn genoemd);
  • Dunne film panelen (Copper, Indium, Selenium);
  • Multi Energie Panelen (MEP) oftwel PVT (Photo Voltaic Thermic).

Soorten systemen

Naast dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn, zijn er ook meerdere mogelijkheden wat betreft de omvormer. Zonnepanelen kunnen zowel parallel als in serie worden geschakeld. Bij een serieschakeling zal de zwakste schakel de kracht van de ketting bepalen. Valt er schaduw op één zonnepaneel, dan zal dit van invloed zijn op het gehele systeem.

Is er geen last van schaduw, dan kan een serieschakeling een prima oplossing zijn. Is er wel last van schaduw, zoals bijvoorbeeld een schoorsteen, dan is het waarschijnlijk slim om te kiezen voor een parallelle schakeling. Hierdoor worden de panelen individueel geschakeld en hebben zij geen invloed op elkaar. De kosten van een parallelle schakeling liggen wel een stuk hoger dan die van een serie geschakeld systeem.

Is er een vergunning nodig?

In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Ben je in het bezit van een monumentaal pand of woon je in een beschermd dorps- of stadsgezicht? Dan gelden er andere regels. In veel gevallen is het plaatsen van zonnepanelen vergunning plichtig. Een vergunningscheck kan worden gedaan op www.omgevingsloket.nl of neem een kijkje op de kaart van de Rijksoverheid met beschermde dorps- en stadsgezichten.

Weet je niet zeker of jouw woning onder een beschermd stads- of dorpsgezicht valt? Neem dan contact op met de afdeling vergunningen binnen jouw gemeente. Hierbij is het belangrijk om te vragen naar de afdeling vergunningen binnen de gemeente.

Zonneboiler

De termen zonnepaneel en zonnecollector worden nog regelmatig door elkaar gehaald. Zonnepanelen zijn voor het opwekken van elektriciteit. Zonnecollectoren zijn voor het opwekken van warm (tap)water. Wil je meer informatie over zonneboilers? Ga naar de pagina zonneboiler.

Gerelateerd

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van zonnepanelen ligt  gemiddeld boven de 25 jaar. En van de nieuwste panelen wordt verwacht dat meer dan 40 jaar meekunnen. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.

Wat als er schaduw op het dak valt?

Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als dit toch onvermijdelijk is, kun je het best kiezen voor micro-omvormers: elk paneel krijgt zijn eigen omvormer om het systeem optimaal te laten presteren.

Blauwe of zwarte panelen?

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Hoe zit het met salderen?

Voor stroom die je aan het net levert, krijg je dezelfde prijs als jij voor stroom betaalt (gemiddeld 22 cent per kWh, prijspeil 2019). Dit heet salderen. Maar hier zit wel een maximum aan. Lever je méér aan het net dan je van het net afneemt, dan mag jouw energiebedrijf voor die ‘extra’ stroom een lager tarief betalen. Dat tarief ligt ongeveer tussen de 3 en 12 cent per kWh, in plaats van de 22 cent per kWh die je via het salderen krijgt. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 10 zonnepanelen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd. Elk jaar krijg je iets minder geld voor de stroom die je aan het net levert. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal.

Wat kosten zonnepanelen en wat levert het op?

Een set van 10 panelen met een vermogen van 3.300 wattpiek) kost  rond de € 4.500 inclusief installatie en omvormer.  De meeste omvormers moeten eenmaal in de leverduur van de panelen worden vervangen, kosten € 500 a € 700. De terugverdientijd ligt momenteel rond de 6 a 7 jaar.

Subsidies en Financiering

Vind je bedrijf