Netcongestie en aardgasvrij wonen 

De Nederlandse overheid wil dat alle huizen in 2050 aardgasvrij zijn. Dit betekent dat we geen aardgas meer gebruiken voor verwarming, warm water en koken. In plaats daarvan gebruiken we duurzame energiebronnen zoals warmtepompen, zonne-energie en warmtenetten. Het overstappen naar aardgasvrij wonen betekent dat we meer elektriciteit gaan gebruiken. Dit kan netcongestie verergeren als we niet slim omgaan met ons energieverbruik. Gelukkig zijn er oplossingen die zowel helpen bij het verminderen van netcongestie als bij het aardgasvrij maken van onze huizen.

.

Wat is netcongestie?

Netcongestie betekent dat het elektriciteitsnet overbelast is. Dit gebeurt wanneer er meer vraag naar elektriciteit is dan het net aankan, of wanneer er te veel elektriciteit wordt opgewekt en teruggeleverd aan het net. Vergelijk het met een file op de snelweg: te veel auto’s zorgen voor opstoppingen. Het kan leiden tot stroomuitval en vertragingen bij nieuwe aansluitingen. Dit is een groot probleem, vooral nu we steeds meer elektriciteit gebruiken voor duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen.

.
Verbeter de isolatie van je huis

Goede isolatie zorgt ervoor dat je minder energie nodig hebt voor verwarming. Dit is een belangrijke stap richting aardgasvrij wonen en helpt ook om de druk op het elektriciteitsnet te verlagen. Lees hieronder ook de verschillen in isolatie bij gebruik van een warmtepomp en warmtenet.

Warmtepomp en isolatie
Een (hybride) warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of uit water om je huis te verwarmen. Voor een warmtepomp is het belangrijk dat je huis heel goed geïsoleerd is. Anders krijg je het in de winter niet lekker warm. Dit betekent dat de muren, het dak en de vloer van je huis goed geïsoleerd moeten zijn. Ook is het slim om je ramen te vervangen door HR++ glas, als je dat nog niet hebt gedaan. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter de warmtepomp je huis kan verwarmen en hoe lager dus je energierekening.

Warmtenet en isolatie
Komt er in jouw straat een warmtenet, dan kun je ervoor kiezen om je huis hierop aan te sluiten. Ook voor een warmtenet is goede isolatie belangrijk. Met een warmtenet kun je slechter geïsoleerde huizen makkelijker warmer krijgen dan met een warmtepomp. Toch raden we aan om je muren, dak en vloer goed te isoleren en kieren en naden te dichten om warmteverlies zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer tips voor inwoners
  • Bespaar energie. Kijk op Zet ook de knop om voor tips en ideeën.
  • Gebruik de opgewekte energie zo veel als mogelijk direct zelf.
  • Verbruik voor zover dat kan zo min mogelijk stroom tussen 16.00 en 21.00 uur. Zet bijvoorbeeld je wasmachine later aan en laad je auto op andere tijden op.
  • Indien je de overstap maakt naar een warmtepomp, overweeg dan een hybride warmtepomp in plaats van een volledige warmtepomp. Een hybride versie gebruikt minder stroom en bespaart gemiddeld 60% gas. Ook met het gebruik van warmtepompen is het mogelijk om de elektriciteitsvraag te beperken. Dit doe je door ervoor te zorgen dat de zogenaamde Coëfficiënt of Performance (CoP) zo hoog mogelijk is. Kies je voor een volledig elektrische warmtepomp? Dan adviseren we je na te gaan of je tijdig een grotere aansluiting kunt krijgen van de netbeheerder.

Warmtenet vs. warmtepomp

Naast isolatie benieuwd naar meer verschillen tussen het warmtenet en een warmtepomp? Bekijk dan de vergelijking en de voor- en nadelen.

Warmtenet vs. warmtepomp