Warmtenet Drechtsteden breidt verder uit
Publicatiedatum: 5 juni 2024
In Nederland stoppen we de komende jaren met het gebruik van aardgas. In de regio Drechtsteden is er een duurzaam alternatief voor verwarmen met aardgas: het warmtenet.
Een warmtenet is een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde leidingen waardoor warm water stroomt. Het warmtenet wordt in het begin verwarmd met tijdelijke (gasgestookte) warmtestations. Dat komt omdat het warmtenet nog in ontwikkeling is. Het doel is om in de toekomst één groot warmtenet in de regio Drechtsteden te hebben, dat met verschillende duurzame bronnen wordt verwarmd. Bijvoorbeeld warmte uit de aarde, warmte uit water, warmte uit de verwerking van rioolslib of warmte uit de afvalverwerking.
Als eerste worden vooral woningen van woningcorporaties en nieuwbouwwoningen op het warmtenet aangesloten. Over een aantal jaren krijgen ook andere woning eigenaren de mogelijkheid om aan te sluiten op het warmtenet. Het warmtenet wordt aangelegd en onderhouden door HVC. Dit is een publiek bedrijf dat tot doel heeft om het warmtenet tegen zo laag mogelijke kosten aan te leggen. Gemeenten en waterschappen zijn aandeelhouders van HVC. Samen met andere partners maken zij zich sterk voor een betaalbare manier van verwarmen, zodat iedereen mee kan doen.
Meer weten over de uitbreiding van het warmtenet van HVC? Lees dan hier verder!
Aanleg warmtenet Papendrecht
In Papendrecht is een begin gemaakt met de aanleg van het warmtenet.
Drie woongebouwen (204 woningen) aan de Constantijn Huygenslaan zijn aangesloten op het warmtenet van HVC. Begin 2024 heeft HVC het warmtenet Oostpolder overgenomen van Eneco. Voor een deel van de wijken in Papendrecht is een warmtenet de beste optie om van het aardgas af te gaan. De komende jaren breidt HVC het warmtenet steeds verder uit en legt het onder andere een hoofdtransportleiding aan. Het warmtenet van Papendrecht maakt nu nog gebruik van een tijdelijk warmtestation. In de toekomst is het plan om warmte uit de aarde te halen.