Slim gebruik maken van het stroomnet

Publicatiedatum: juni 3, 2024

Omdat ons stroomnet steeds voller raakt, maakt het uit wanneer je stroom gebruikt. Zo is het verstandig om minder stroom te gebruiken tijdens de ‘spitsmomenten’ tussen 16 en 21 uur. Dan zijn namelijk de meeste mensen thuis om te koken, staat de vaatwasser of wasmachine te draaien of de auto op te laden. Als we ons stroomgebruik meer verdelen over de dag, kan het stroomnet de vraag naar elektriciteit beter aan. Want juist overdag is er meer energie, opgewekt door zon en wind.

De eKlok laat drukte op het stroomnet zien

De eKlok laat drukte op het stroomnet zien
De eKlok is een online klok die de actuele drukte op het stroomnet laat zien. Je vindt de eKlok op www.eklok.nl. Is de eKlok rood? Dan is het erg druk op het stroomnet. Laad je auto dan liever op als de klok groen is. Bijvoorbeeld later op de avond of midden op de dag.

Wat kan je nu al zelf doen?
We moeten voorkomen dat we allemaal op hetzelfde moment veel stroom gebruiken. Wat kan jij doen?
• Veel grote elektrische apparaten hebben een timer, zodat je ze ook overdag kunt aanzetten, als je zelf niet thuis bent.
• Heb je een elektrische auto? Laad je auto als het kan ’s nachts op. Ook als het overdag zonnig weer is en zonnepanelen in de wijk veel stroom produceren, is het een goed moment om te laden.
• Energie besparen is ook een goed idee. Je belast het stroomnetwerk niet en je bespaart ook nog eens op je energiekosten!