WarmtenetWeetje #4 | Een tijdelijk warmtestation: een tussenoplossing
Publicatiedatum: 2 december 2024
Het ontwikkelen van een warmtenet en een duurzame bron gebeurt stap voor stap en kan soms een paar jaar duren. Er moet bijvoorbeeld een ideale route voor de leidingen worden bepaald, vergunningen moeten worden aangevraagd en de leidingen moeten ondergronds worden aangelegd.
Vaak is het warmtenet sneller klaar dan de duurzame warmtebron. Maar de woningen en bedrijven die zijn aangesloten, moeten in de tussentijd toch verwarmd worden. Daarom gebruiken we in deze overgangsperiode tijdelijke (gasgestookte) warmtestations (TWS). Zo’n tijdelijk warmtestation zorgt voor het warme water waarmee de woningen en gebouwen worden verwarmd. Met een tijdelijk warmtestation kunnen we alvast woningen en gebouwen aansluiten op het warmtenet. Dit bereidt bewoners voor op een duurzame en fossielvrije toekomst.
Is een tijdelijk warmtestation duurzaam?
Nee, een tijdelijk warmtestation werkt op gas, een fossiele brandstof. Hoewel deze ‘grote cv-ketel’ modern en efficiënt is, is hij niet zuiniger dan wanneer alle woningen een eigen cv-ketel zouden hebben. Toch is dit een belangrijke stap op weg naar een volledig duurzame warmtevoorziening in de toekomst.
Meer weten? Hier vind je meer informatie over het warmtenet.